Badkamer plafondlamp

Badkamerplafondlampen Een solide basis leggen voor badkamerverlichting. Elke kamer heeft een goede plafondlamp nodig en badkamers zijn geen uitzondering. In feite kan een badkamerplafondlamp het hele verlichtingsconcept van de kamer vormen, dat bestaat uit de extra lichtbronnen zoals badkamerlampen en spiegellampen die essentieel zijn voor onze ochtend- en avondroutines.

badkamer plafondlamp

badkamer plafondlamp

Waarop moet worden gelet bij het installeren van badkamerplafondlampen? Kortom, uw veiligheid. Als u niet oppast, kan de combinatie van elektriciteit en water leiden tot levensbedreigende situaties.

We raden u ten zeerste aan om uw badkamerplafondverlichting te laten installeren door een opgeleide elektricien. Deze elektricien zorgt ervoor dat je de juiste lamp kiest die optimaal beschermd is tegen vocht (zie hieronder) en zorgt voor een schone, storingsvrije aansluiting zodat je stressvrij kunt genieten van je nieuwe badkamerlamp.

Welke IP-codes zijn vereist voor badkamerplafondlampen?

De elektricien die uw badkamerplafondlamp of andere badkamerverlichting installeert, kent de veiligheidsvoorschriften van DIN VDE 0100 deel 701. Dit voorschrift bevat gedetailleerde informatie over de veiligheid in een vochtige ruimte.

Om dit te regelen is de badkamer opgedeeld in beschermingszones. Het bad bevindt zich in Zone 0. Hieromheen bevindt zich Zone 1, die tijdens het douchen nat kan worden door opspattend water. Hierna volgen Zone 2 en 3. Hoewel de laatste zone vrij ver verwijderd is van vochtbronnen, kunnen hier geïnstalleerde lampen toch vochtig worden door bijvoorbeeld stoom.

Elke zone vereist een speciale IP-code voor elke lamp. Maar dat is niet alles. Bedrijfsspanning is ook een beslissende factor bij het al dan niet installeren van een lamp.

Beschermingszone 0: Alleen lampen met een veilige laagspanning tot 12 volt en een IP-code van minimaal IPX7 mogen in douchebakken of badkuipen worden gebruikt.
Beveiligingszone 1: Binnen een verticale limiet van maximaal 2,25 m van het bad of de douche mogen alleen lampen met een veilige laagspanning tot 12 volt worden gebruikt. Ze moeten beschermd zijn tegen spatwater, d.w.z. minimaal IPX5.
Beschermingszone 2: Alleen lampen met IPX4 of hoger mogen worden gebruikt binnen een gebied van 60 cm grenzend aan beschermingszone 1.

In aanvulling,

Transformatoren mogen niet worden gebruikt in beschermingszones 0 of 1.
Stopcontacten en schakelaars mogen niet in beschermingszones 0, 1 of 2 worden geïnstalleerd.

Als je nog vragen hebt, aarzel dan niet om contact op te nemen. Uw veiligheid is onze eerste zorg. Hieronder vindt u onze contactgegevens.

Bekijk onze collectie badkamer plafondlampen

Zijn er dimbare badkamerplafondlampen beschikbaar?

Absoluut; er zijn echter veiligheidsvoorschriften waarmee u rekening moet houden bij het omgaan met de badkamer, die de zaken vaak moeilijker maken. Daarom raden we aan om lampen te installeren die EasyDim-technologie gebruiken, aangezien deze lampen een ingebouwde dimfunctie hebben en geen externe dimmer nodig hebben.

Deze technologie is ofwel ingebouwd in de lamp of u kunt een EasyDim-lamp in de badkamer plafondlamp die u al bezit, plaatsen.

Eenmaal geïnstalleerd, kunt u de lichten dimmen door tweemaal op de normale lichtschakelaar te drukken en wanneer u de juiste helderheid voor uw ontspannend bad heeft gevonden, kunt u stoppen met drukken – zo eenvoudig is het!

EasyDim is eigenlijk een soort led-licht badkamer plafondlamp, waardoor je kunt genieten van alle voordelen van deze technologie:

Lange levensduur – Het is niet nodig om vaak lampen te vervangen.
Onmiddellijke helderheid van 100% – U hoeft niet meer te wachten tot uw badkamerverlichting opwarmt op een drukke ochtend.
Bespaar energie en geld – allemaal tegelijk en zonder concessies te doen aan de lichtkwaliteit.
Fantastische lichtkwaliteit – vooral op het gebied van kleurtemperatuur, kleurweergave en verlichting.
Snel en eenvoudig achteraf inbouwen – Heb je een plafondlamp met stopcontact? Gewoon een LED-lamp erin schroeven.

Zijn er design plafondlampen voor de badkamer?

Badkamers bieden ontwerpers niet veel ruimte om mee te spelen, maar bij Lampen.nl hebben we wel een aantal designer badkamerplafondlampen op voorraad, waaronder Northern met hun IP44-lamp Over Me of Mantra met hun wolkachtige EOS.

Zijn inbouwspots een goed alternatief voor badkamer plafondlampen?

Ja – en een populaire ook! Inbouwspots zorgen ervoor dat je badkamer er altijd schoon en opgeruimd uitziet. Als ze op de juiste plaatsen worden geïnstalleerd, kunnen deze inbouwspots je badkamer ook veel helderder doen lijken. Het is ook mogelijk om badkamerspots te gebruiken.

Uiteraard gelden de veiligheidsvoorschriften in gelijke mate voor downlights. Neem contact op met uw elektricien om de installatie te regelen. Houd er rekening mee – om downlights te installeren, heb je een plafonduitlaat nodig met een spouw die zorgt voor een verlaagd plafond waar je vervolgens een gat in kunt boren. Ten slotte moet het licht worden aangesloten en in het gat worden geduwd.